Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
 
Auto Info - Tesla ziet winst dankzij recordverkoop bijna vervijfvoudigen

Tesla ziet winst dankzij recordverkoop bijna vervijfvoudigen

Tesla ziet winst dankzij recordverkoop bijna vervijfvoudigen
20-10-2021 23:38 | Tesla | auteur ANP

PALO ALTO - Tesla, bekend van de elektrische auto's, heeft in het voorbije kwartaal een recordwinst geboekt. Het Amerikaanse concern leverde nog nooit zoveel auto's af als in de maanden juli, augustus en september, ondanks de wereldwijde chiptekorten. Het nettoresultaat viel mede daardoor bijna vijf keer hoger uit dan in dezelfde periode vorig jaar.

De omzet steeg in het voorbije kwartaal met 57 procent tot 13,8 miljard dollar, waarvan ruim 12 miljard dollar van de autodivisie kwam. Daarop boekte het bedrijf een nettowinst van 1,6 miljard dollar, tegenover 331 miljoen dollar een jaar eerder.

Helemaal probleemloos kwam Tesla niet door het kwartaal waarin veel branchegenoten de productie moesten terugschroeven wegens tekorten aan onderdelen. "Verschillende uitdagingen, waaronder chiptekorten, opstoppingen in havens en stroomstoringen hebben ons vermogen om op volle snelheid te produceren belemmerd", schrijft het bedrijf aan zijn aandeelhouders.

Tesla produceert zijn elektrische auto's onder andere in Shanghai, waar het vooral gebruikmaakt van Chinese onderdelen waardoor de winstmarges daar hoger zijn. Juist op die locatie wist het bedrijf van topman Elon Musk de productie op te voeren. Die lagere productiekosten compenseerden de gemiddeld lagere prijzen waarvoor Tesla's werden verkocht. De relatief goedkope Model 3 en Model Y van Tesla waren goed voor het overgrote deel van alle verkochte auto's.

Niet alleen de verkoop van auto's draagt bij aan de goede resultaten. Omdat Tesla auto's maakt die geen CO2 uitstoten, krijgt het bedrijf gratis emissierechten die het kan verkopen aan fabrikanten van auto's die wel op fossiele brandstoffen rijden. Dit leverde het bedrijf het afgelopen kwartaal 279 miljoen dollar op, wat 30 procent minder is dan een jaar eerder.

Tesla wil ook een 'gigafabriek' openen in de buurt van Berlijn. Maar de komst van die productielocatie stuitte lokaal op veel verzet en lokale autoriteiten hebben nog steeds geen definitief akkoord gegeven om met de productie te beginnen. Tesla zelf denkt nog altijd voor het einde van dit jaar een vergunning te krijgen.

Nieuwsbrief

Geregeld het laatste autonieuws
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Dealers & Garages

Bent u op zoek naar een dealer of garagebedrijf bij u in de buurt?

Bij ons vindt u ze overzichtelijk op een rij.

U kunt zoeken op provincie, plaatsnaam en/of bedrijfsnaam.

Dealer & Garage Gids

Autorijscholen

Bent u op zoek naar een autorijschool bij u in de buurt?

Bij ons vindt u ze overzichtelijk op een rij.

U kunt zoeken op provincie, plaatsnaam en/of bedrijfsnaam.

Autorijscholen Gids