Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
 
Auto Info - Rechter doet uitspraak in sjoemeldieselzaak Volkswagen Group

Rechter doet uitspraak in sjoemeldieselzaak Volkswagen Group

Rechter doet uitspraak in sjoemeldieselzaak Volkswagen Group
14-07-2021 08:55 | Rechtspraak | auteur ANP

AMSTERDAM - De rechter in Amsterdam beslist woensdag of duizenden Nederlandse Volkswagen-rijders nog recht hebben op een vergoeding vanwege het sjoemeldieselschandaal. De Stichting Car Claim had hierover een zaak aangespannen tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers.

De affaire kwam in 2015 aan het licht. Volkswagen gaf toen toe op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met sjoemelsoftware, waardoor dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren. De kwestie heeft het autoconcern al vele miljarden gekost aan boetes en reparatiekosten. In sommige landen zijn ook al vergoedingen uitgekeerd.

De Nederlandse rechtbank oordeelt nu over de vraag of de fabrikanten onrechtmatig hebben gehandeld en of de koopovereenkomsten met de autodealers kunnen worden ontbonden. Mocht het antwoord daarop bevestigend zijn, dan wil Car Claim afspraken gaan maken over compensaties.

De claimorganisatie is van mening dat alle bezitters van de sjoemeldiesels van merken als Volkswagen, Audi, SEAT en Skoda gedupeerd zijn en dus nog geld zouden moeten krijgen. In Nederland werden zo'n 180.000 sjoemeldiesels verkocht, waarvan ruim de helft aan leasebedrijven.

Of er meteen al veel duidelijkheid komt, valt nog te bezien. De partijen kunnen ook weer beroep aantekenen. Car Claim probeert inmiddels ook zaken te starten tegen andere autofabrikanten over sjoemelsoftware. Eind vorig jaar dagvaardde de organisatie al Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, voor de Nederlandse rechter.

Nieuwsbrief

Geregeld het laatste autonieuws
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Dealers & Garages

Bent u op zoek naar een dealer of garagebedrijf bij u in de buurt?

Bij ons vindt u ze overzichtelijk op een rij.

U kunt zoeken op provincie, plaatsnaam en/of bedrijfsnaam.

Dealer & Garage Gids

Autorijscholen

Bent u op zoek naar een autorijschool bij u in de buurt?

Bij ons vindt u ze overzichtelijk op een rij.

U kunt zoeken op provincie, plaatsnaam en/of bedrijfsnaam.

Autorijscholen Gids