Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
 
Auto Info - Zeer sterke winststijging Tesla door recordverkoop

Zeer sterke winststijging Tesla door recordverkoop

Zeer sterke winststijging Tesla door recordverkoop
26-04-2021 23:46 | Cijfers | auteur ANP

PALO ALTO - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla zag de winst en de omzet in het eerste kwartaal van het jaar fors stijgen. Eerder werd al bekend dat Tesla in de afgelopen periode een recordaantal auto's aan klanten had geleverd.

De nettowinst steeg naar 438 miljoen dollar tegen 16 miljoen dollar in het eerste kwartaal van vorig jaar. Dat komt neer op een stijging van meer dan 2600 procent. De totale omzet ging naar bijna 10,4 miljard dollar van ongeveer 6 miljard dollar een jaar terug, een toename van 74 procent.

In 2020 zette Tesla voor het eerst een jaarwinst in de boeken. Dat was niet alleen te danken aan de autoverkoop, want Tesla verdient ook veel geld met de verkoop van emissierechten aan andere autobedrijven. Deze handel in emissierechten leverde dit kwartaal 518 miljoen dollar aan extra omzet op voor Tesla, 46 procent meer dan een jaar eerder.

In de afgelopen periode werden wereldwijd 184.800 Tesla-auto's afgeleverd, ondanks de chiptekorten waarmee autobouwers wereldwijd te kampen hebben waardoor fabrieken tijdelijk moeten worden stilgelegd. De grootste markten voor het Californische Tesla zijn de Verenigde Staten en China.

Het bedrijf van topman Elon Musk zegt verder dat de Model 3 de bestverkopende luxe sedan ter wereld was. De leveringen van de nieuwe Model S moeten snel gaan beginnen. Verder verloopt de productieverhoging van de nieuwe Model Y in de grote fabriek in Shanghai goed, net als de werkzaamheden voor nieuwe fabrieken nabij Berlijn en in de Amerikaanse staat Texas. Het in 2003 opgerichte Tesla is de meest waardevolle autofabrikant ter wereld geworden na een enorme opmars van het aandeel op de beurs in New York.

Overigens kwam het bedrijf onlangs nog in het nieuws door een ongeluk met een Tesla met twee doden in Texas. Volgens de politie zat een van de inzittenden vermoedelijk op de passagiersstoel en de ander op de achterbank toen de auto tegen een boom reed en in brand vloog. Naar verluidt zou de auto op zijn automatische piloot hebben gereden. Musk zei dat de automatische piloot niet was ingeschakeld en dat voor de auto ook niet de optie voor volledig zelfstandig rijden was aangeschaft.

Nieuwsbrief

Geregeld het laatste autonieuws
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Dealers & Garages

Bent u op zoek naar een dealer of garagebedrijf bij u in de buurt?

Bij ons vindt u ze overzichtelijk op een rij.

U kunt zoeken op provincie, plaatsnaam en/of bedrijfsnaam.

Dealer & Garage Gids

Autorijscholen

Bent u op zoek naar een autorijschool bij u in de buurt?

Bij ons vindt u ze overzichtelijk op een rij.

U kunt zoeken op provincie, plaatsnaam en/of bedrijfsnaam.

Autorijscholen Gids