Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
 
Auto Info - 'Adviescommissie: rijles en rijexamens op de schop'

'Adviescommissie: rijles en rijexamens op de schop'

'Adviescommissie: rijles en rijexamens op de schop'
12-04-2021 15:55 | Rijbewijs | auteur ANP

DEN HAAG - Het systeem voor rijlessen en rijexamens moet drastisch op de schop. Dat adviseert een speciale commissie die in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de rijschoolbranche heeft onderzocht. Dat meldt RTL Nieuws, dat het conceptrapport 'Van autorijles naar autorijonderwijs' van de commissie al in handen heeft.

Als het aan de commissie onder leiding van voormalig SP-leider Emile Roemer ligt, moeten leerlingen meerdere theorie- en praktijktoetsen afleggen om een autorijbewijs te halen. Rijinstructeurs en rijscholen moeten voldoen aan strengere eisen. Ook moet er een speciale inspectie komen, die toeziet op de kwaliteit van rijlessen.

Al deze mogelijke maatregelen gaan er waarschijnlijk voor zorgen dat het halen van een rijbewijs duurder wordt, schrijft de nieuwssite. Door de hogere kwaliteitseisen zal een deel van de 8000 rijscholen verdwijnen, en de overblijvers kunnen dan hogere prijzen gaan vragen. Bovendien zullen rijinstructeurs meer opleidingen moeten volgen en dat gaan ze waarschijnlijk doorberekenen in de prijs, schrijft RTL Nieuws.

Nu ligt de gemiddelde lesprijs op 42 euro per uur en ben je gemiddeld 2500 euro kwijt om een autorijbewijs te halen. Maar uit berekeningen van de commissie Roemer blijkt dat een rijschoolhouder 60 euro per uur moet vragen wil hij uit de kosten komen. Daar komen de kosten voor het extra theorie- en praktijkexamen nog bij. Volgens de commissie Roemer staat daartegenover dat het nieuwe systeem ervoor zorgt dat kandidaten eerder slagen. Dat zou blijken uit de ervaringen van rijscholen die al met die nieuwe manier van lesgeven en toetsen experimenteren.

De rijschoolbranche heeft al jaren te kampen met allerlei misstanden, zoals examenfraude, instructeurs die slecht lesgeven en financieel wanbeleid. Daarnaast zijn beginnende bestuurders veel vaker betrokken bij verkeersongelukken.

Het advies van de commissie wordt woensdag door voorzitter Emile Roemer aangeboden aan minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.

Nieuwsbrief

Geregeld het laatste autonieuws
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Dealers & Garages

Bent u op zoek naar een dealer of garagebedrijf bij u in de buurt?

Bij ons vindt u ze overzichtelijk op een rij.

U kunt zoeken op provincie, plaatsnaam en/of bedrijfsnaam.

Dealer & Garage Gids

Autorijscholen

Bent u op zoek naar een autorijschool bij u in de buurt?

Bij ons vindt u ze overzichtelijk op een rij.

U kunt zoeken op provincie, plaatsnaam en/of bedrijfsnaam.

Autorijscholen Gids