Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
 
Auto Info - Kia EV6 verlegt grenzen van elektrische mobiliteit

Kia EV6 verlegt grenzen van elektrische mobiliteit

Kia EV6 verlegt grenzen van elektrische mobiliteit
30-03-2021 19:19 | Kia | auteur Redactie

BREUKELEN - De nieuwe EV6 van Kia tilt elektrisch rijden naar een nieuw niveau met zijn grote bereik, de ultrasnelle 800V laadcapaciteit en de onderscheidende styling van een crossover-SUV. De EV6 is de eerste Kia die is gebaseerd op het speciale nieuwe platform dat exclusief is ontwikkeld voor elektrische auto’s.

Deze baanbrekende cross-over - de eerste dedicated elektrische auto die is ontworpen volgens de nieuwe Kia-ontwerpfilosofie ‘Opposites United’ - heeft een toekomstgericht EV-design dat wordt gekenmerkt door hightech details. De nieuwe Kia wordt uitsluitend aangedreven door elektrische energie en biedt keuze uit meerdere aandrijflijnconfiguraties met een groot bereik. Dankzij de 800V-oplaadcapaciteit kan de EV6 in slechts 18 minuten van 10 naar 80 procent worden geladen. De GT-versie, ontworpen om te inspireren met opwindende rijprestaties, kan in 3,5 seconden accelereren van 0 naar 100 km/u en heeft een topsnelheid van 260 km/u.

De EV6 is de eerste dedicated elektrische Kia op basis van het geheel nieuwe Electric-Global Modular Platform (E-GMP) en is vaandeldrager van de nieuwe merkbelofte ‘Movement that inspires’. Het nieuwe model markeert ook de start van de middellange- tot langetermijnstrategie voor volledig elektrische, plug-in hybride en hybride-voertuigen. In 2030 moeten deze milieuvriendelijke modellen 40 procent van de totale verkoop vertegenwoordigen, met een jaarlijkse verkoopdoelstelling van 1,6 miljoen eenheden. Als onderdeel hiervan streeft Kia ernaar om zijn volledig elektrische verkopen te laten groeien tot 880.000 eenheden in 2030 en daarmee een wereldwijde topspeler te worden. De EV6 is de eerste van 11 nieuwe volledig elektrische modellen die Kia tussen nu en 2026 uitbrengt - zeven zijn gebaseerd op E-GMP en vier modellen worden ontwikkeld op basis van bestaande modellen.

“De EV6 is de belichaming van het nieuwe Kia. Hij is ontworpen om tijdens elke reis te inspireren, met zijn gedurfde design, innovatieve technologieën en opwindende elektrische prestaties'', zegt Ho Sung Song, President en CEO van Kia. "De EV6 markeert ook de start van het nieuwe commitment van Kia aan duurzame mobiliteit, niet alleen door een snelle transitie naar emissievrije aandrijflijnen, maar ook een duurzamere productie en materiaalgebruik."

De EV6 wordt geproduceerd in Zuid-Korea. De verkoop van deze elektrische Kia gaat naar verwachting van start in het tweede kwartaal van 2021. 

Nieuwe designrichting

De EV6 is ontworpen volgens de nieuwe ontwerpfilosofie ‘Opposites United’, die is geïnspireerd op de contrasten in de natuur en de mensheid. Centraal in de ontwerpfilosofie staat een nieuwe visuele identiteit die positieve krachten en natuurlijke energie oproept, met contrasterende combinaties van scherpe stilistische elementen en sculpturale vormen.

Karim Habib, Senior Vice President en Hoofd van het Kia Global Design Center, licht toe: “De EV6 is een showcase van mensgericht, vooruitstrevend design en geëlektrificeerde kracht. We zijn er sterk van overtuigd dat de EV6 een boeiend en relevant model is voor het nieuwe EV-tijdperk. Voor de EV6 wilden we een onderscheidend, indrukwekkend ontwerp creëren door geavanceerde, hightech features toe te passen in combinatie met pure en rijke oppervlakken."

Ontworpen om anders te zijn in het crossover-segment, biedt de GT-versie van de EV6 een onderscheidend en indrukwekkend exterieur met hightech kenmerken en ongekende prestaties.

Aan de voorkant is de ‘tiger nose’ van Kia opnieuw geïnterpreteerd voor het digitale tijdperk. Een belangrijk onderdeel van de nieuwe ‘Digital Tiger Face’ zijn de strakke en moderne dagrijlichten met een ‘sequentieel’ dynamisch lichtpatroon. Daaronder zorgt een lage luchtinlaat voor een visuele verbreding van de voorkant van de auto, waardoor het hightech-imago wordt benadrukt.

Van opzij valt de op een crossover geïnspireerde designesthetiek op, die modern, strak en aerodynamisch is. Langs de onderkant van de deuren loopt een karakterlijn die zich uitstrekt tot boven de achterwielkasten, waardoor het profiel van de auto visueel wordt verlengd

De aflopende C-stijl is ontworpen voor een optimale aerodynamica en is voorzien van zwarte, glanzende inzetstukken waardoor het raamoppervlak optisch wordt verlengd. Daarboven bevindt zich een prominente, vleugelachtige dakspoiler die lucht naar beneden leidt naar een verhoogde onderste spoiler, bovenop het unieke achterlicht van de EV6.

Elektrische kracht

De EV6 biedt kopers de keuze uit meerdere volledig elektrische, emissievrije aandrijflijnconfiguraties, waaronder accuversies met een groot bereik (77,4 kWh) en een standaardbereik (58,0 kWh). De EV6 GT-line en GT zijn in Nederland alleen verkrijgbaar met een groot accupakket. De EV6 is de eerste elektrische Kia die verkrijgbaar is met tweewiel- (2WD) of vierwielaandrijving (AWD). De vierwielaangedreven versies bieden extra rijdynamiek, zelfs onder de meest uitdagende omstandigheden.

De 2WD EV6 met 77,4 kWh kan meer dan 510 kilometer afleggen op een volle acculading (gecombineerde WLTP-cyclus). Met het maximumkoppel van 605 Nm kan de AWD-versie in slechts 5,2 seconden van 0 tot 100 km/u accelereren. Het batterijpakket van 77,4 kWh is gekoppeld aan een elektromotor van 168 kW (229 pk) die de achterwielen aandrijft. Bij de AWD-modellen drijven twee elektromotoren, die gezamenlijk 239 kW (325 pk) genereren, de voor- én achterwielen aan. De 58,0 kWh EV6 is gekoppeld aan een 125 kW (169 pk) sterke elektromotor die de achterwielen aandrijft.

Platformflexibiliteit voor elektrische prestaties

E-GMP, het nieuwe speciale platform van Kia vermindert de complexiteit door modularisatie en standaardisatie, waardoor een snelle en flexibele ontwikkeling van verschillende modellen mogelijk wordt. Door deze flexibele ontwikkelingsmogelijkheden kan Kia voldoen aan de verschillende wensen van klanten binnen een enkele modellijn zoals de EV6.

De EV6 GT tilt met zijn dubbele motoren van 430 kW de elektrische prestaties naar een nog hoger niveau. Met een maximumkoppel van 740 Nm accelereert de AWD GT van 0 tot 100 km/u binnen een ongekende 3,5 seconden en haalt hij een topsnelheid van 260 km/u (voorlopige ontwikkelingsdoelen). De EV6 GT is uitgerust met elektronische Limited Slip Differential-software en biedt bestuurders daarmee onder alle omstandigheden maximale controle en een zeer dynamisch rijgedrag.

“De GT-versie van de EV6 bewijst ons technologisch leiderschap met zijn combinatie van zeer hoge laadprestaties en de acceleratie van een supersportwagen. Met ons speciale EV-platform hoeven we geen compromissen te sluiten tussen inspirerende ruimte en hoge prestaties”, aldus Albert Biermann, President en Hoofd van de R&D-afdeling van de Hyundai Motor Group.

Ultrasnel laden met 800V

De EV6 biedt 800V- en 400V-oplaadmogelijkheden, zonder dat er extra componenten of adapters nodig zijn. De auto is in staat om met hoge snelheid van 10 tot 80 procent op te laden in slechts 18 minuten (geldt voor alle varianten) of 100 km actieradius bij te laden in minder dan vier en een halve minuut in het geval van de 2WD in combinatie met de 77,4 kWh accu.

Het laadsysteem van de auto is flexibeler dan dat van elektrische auto’s van de vorige generatie dankzij een Integrated Charging Control Unit (ICCU). De ICCU maakt een nieuwe V2L-functie mogelijk, die in staat is om energie van de voertuigaccu te gebruiken om andere apparatuur mee te laden. De V2L-functie kan tot 3,6 kW stroom leveren en is bijvoorbeeld in staat om een ​​55-inch televisie en een airconditioner meer dan 24 uur tegelijk te laten werken. Het systeem kan indien nodig ook een andere elektrische auto opladen.

Met meer dan 35% lading in de batterij, kan de EV6 aanhangers met een gewicht tot 1.600 kg trekken. Samen met de V2L-functie kunnen EV6-rijders alles wat ze nodig hebben meenemen op een outdoor-avontuur met vrienden en familie, en dit allemaal uitstootvrij.

Energierecuperatie

De EV6 is (optioneel) uitgerust met geavanceerde technologieën voor energieterugwinning om het rijbereik te maximaliseren. Dit omvat een doorontwikkeling van een energiezuinige warmtepomp. Deze zorgt ervoor dat de auto bij min zeven graden Celsius 80% van het bereik haalt dat mogelijk zou zijn bij 25 graden Celsius.

Kia past ook de nieuwste generatie van het slimme regeneratieve remsysteem toe, dat wordt bediend via de regeneratiepaddles achter het stuur, zodat bestuurders de auto snel en gemakkelijk kunnen vertragen en kinetische energie kunnen recupereren om het rijbereik en de efficiëntie te maximaliseren. Bestuurders kunnen kiezen uit zes regeneratieve remniveaus (geen, 1 tot 3, ‘i-PEDAL’ of automatische modus), afhankelijk van het gewenste niveau van energieterugwinning. De 'i-PEDAL'-rijmodus stelt de auto in staat om de maximale hoeveelheid energie uit de remmen te halen, waarbij de bestuurder de auto tot stilstand kan brengen zonder het rempedaal in te hoeven drukken.

Technologie

De EV6 introduceert een reeks technologieën die de veiligheid, connectiviteit en het infotainment verder verbeteren. Ze zijn ontworpen om reizen veiliger, gemakkelijker en minder stressvol te maken.

Het hightech infotainmentsysteem omvat dubbele 12-inch schermen. De curved displays hebben dunne panelen die gebruik maken van een nieuwe structuur en geavanceerde technologie om de impact van licht te verminderen. Het cluster en het infotainmentsysteem van versterkt glas zijn met elkaar verbonden om één geheel te vormen. Het strekt zich uit van het stuurwiel tot het midden van de auto en toont een digitaal cluster voor de bestuurder en een infotainmentsysteem boven de middenconsole.

De EV6 beschikt ook over een head-up display met augmented reality (AR), dat rij-informatie projecteert op de voorruit in het zicht van de bestuurder. Het systeem geeft waarschuwingen weer van de geavanceerde rijhulpsystemen, details over de rijsnelheid en stapsgewijze navigatie-instructies.

Er is ook een krachtig Meridian® surround audiosysteem met 14 luidsprekers beschikbaar, een primeur voor een elektrische Kia, voor een meeslepende geluidservaring. Het audiosysteem met 14 luidsprekers is ontwikkeld door de experts van Meridian en bevat verschillende gepatenteerde signaalverwerkingstechnologieën (DSP). De kernfilosofie van Meridian op het gebied van geluid is geïntegreerd in de EV6, zodat klanten onderweg kunnen genieten van natuurlijke, levensechte en authentieke audio.

Het luidsprekersysteem is ook voorzien van Active Sound Design (ASD), een nieuw door Kia ontwikkelde functie die bestuurders hoorbare feedback geeft over de snelheid waarmee de auto rijdt en die wordt bediend via een gebruikersinterface.

Veiligheid en gemak

De EV6 is toonaangevend op het gebied van veiligheid en gemak dankzij de verder verbeterde reeks rijhulpsystemen (ADAS). Ze helpen veel van de inherente gevaren en stress van het autorijden te verminderen en beschermen de inzittenden en andere weggebruikers tijdens elke rit.

Safe Exit Assist (SEA) helpt mensen bij het verlaten van de EV6 om aanrijdingen met een voertuig aan de achterkant te voorkomen. Wanneer de inzittende het portier opent om het voertuig na een stop te verlaten, geeft het systeem een ​​waarschuwing als een naderend voertuig vanaf de achterkant wordt gedetecteerd. SEA helpt ook om de achterdeur gesloten te houden via de bediening van het elektronische kinderslot.

Lane Following Assist (LFA) helpt de auto om midden op de rijstrook te blijven. Tijdens het rijden kan LFA met een druk op de knop worden in- en uitgeschakeld.

Highway Driving Assist 2 (HDA 2) helpt bij het aanhouden van een ingestelde afstand en snelheid ten opzichte van de voorligger tijdens het rijden op een snelweg en helpt ook om de auto op de rijstrook te centreren, zelfs in een bocht. In het geval dat een naastliggend voertuig dicht in de buurt rijdt, helpt HDA 2 om de richting van de EV6 aan te passen om elk mogelijk botsingsrisico te vermijden. Met de handen aan het stuur en boven een bepaalde snelheid, zal een klik op de richtingaanwijzerhendel de auto ook naar de overeenkomstige rijstrook brengen.

Remote Smart Parking Assist (RSPA) helpt bij het op afstand parkeren of verlaten van een parkeerplaats terwijl de bestuurder de EV6 van buitenaf bedient.

Nieuwsbrief

Geregeld het laatste autonieuws
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Dealers & Garages

Bent u op zoek naar een dealer of garagebedrijf bij u in de buurt?

Bij ons vindt u ze overzichtelijk op een rij.

U kunt zoeken op provincie, plaatsnaam en/of bedrijfsnaam.

Dealer & Garage Gids

Autorijscholen

Bent u op zoek naar een autorijschool bij u in de buurt?

Bij ons vindt u ze overzichtelijk op een rij.

U kunt zoeken op provincie, plaatsnaam en/of bedrijfsnaam.

Autorijscholen Gids