Auto Info - Waarschuwing voor gladde wegen dinsdagavond en -nacht

Waarschuwing voor gladde wegen dinsdagavond en -nacht

Waarschuwing voor gladde wegen dinsdagavond en -nacht
12-01-2021 17:05 | Weer | auteur Redactie

AMSTERDAM - Winterse buien en bevriezing van natte wegdelen kunnen vanavond, vannacht en morgenochtend lokale, maar zeer verraderlijke gladheid veroorzaken. Dit geldt voor het binnenland in de oostelijke helft van ons land. Daar duiken de wegdektemperaturen net als afgelopen weekend weer onder het vriespunt. Dat meldt Weer.nl.

Vannacht trekken vanuit het noordwesten enkele winterse buien het land binnen en deze buien trekken over het noorden en noordoosten richting het midden en oosten van ons land en Limburg. In de zuidwestelijke helft blijft het overwegend droog, maar is een lokale bui niet uitgesloten. Tijdens de buien stijgt het kwik boven het vriespunt en valt naast regen ook wat korrelhagel of smeltende sneeuw. De kans is dus klein dat het ergens wit wordt.

Verraderlijk is dat na een winterse bui in opklaringen de temperatuur snel weer onder het vriespunt kan zakken, net als de wegdektemperatuur. We spreken dan van bevriezing van natte wegdelen. Nog gevaarlijker is als de wegdektemperatuur tegen de vroege ochtend tijdens een bui nog onder het vriespunt ligt.

Regen of winterse neerslag bevriest dan direct op de weg, wat resulteert in ijzel. Afgelopen zaterdag gebeurde dat ook, waardoor het KNMI in de ochtend zelfs even code oranje uitgaf. Helaas gebeurden tientallen ongelukken. Zo erg wordt het vannacht waarschijnlijk niet, maar alertheid is zeker op zijn plaats.

Nieuwsbrief

Geregeld het laatste autonieuws
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Featured video

Wie is er sneller?!