Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
 
Auto Info - Hof van justitie: Sjoemelsoftware Volkswagen is in strijd met Europese wet- en regelgeving

Hof van justitie: Sjoemelsoftware Volkswagen is in strijd met Europese wet- en regelgeving

Hof van justitie: Sjoemelsoftware Volkswagen is in strijd met Europese wet- en regelgeving
17-12-2020 15:05 | Onderzoeken | auteur Redactie

ROTTERDAM - De sjoemelsoftware die Volkswagen jarenlang in haar auto’s heeft gestopt is in strijd met Europese wet- en regelgeving. Dat oordeelde het Hof van Justitie vandaag op prejudiciële vragen die door de onderzoeksrechter van het Tribunal de Grande Instance in Parijs in het kader van een strafrechtelijke procedure tegen Volkswagen werden gesteld.

Stichting Car Claim-bestuurder Guido van Woerkom: “Het arrest van het Hof van Justitie is een belangrijke mijlpaal. Volkswagen heeft steeds benadrukt dat de door haar gebruikte sjoemelsoftware niet verboden is, omdat de software nodig zou zijn om de motor te beschermen, tegen bijvoorbeeld slijtage. Het Hof van Justitie heeft nu geoordeeld dat die vlieger niet op gaat. Autofabrikanten die om dergelijke redenen sjoemelsoftware in auto’s installeren overtreden de Europese regels.”

De Advocaat-Generaal bij het Hof van Justitie had al eerder dit jaar in een opinie uiteengezet dat de definitie “manipulatie-instrument” (sjoemelsoftware) ruim moet worden uitgelegd en dat er slechts beperkte ruimte is om een beroep te doen op de bij wet toegestane uitzonderingen op het verboden gebruik daarvan. Het Europees Hof heeft die analyse nu bekrachtigd. Daarmee krijgen autobezitters een belangrijk wapen in handen in de juridische strijd met sjoemelende autofabrikanten.

Van Woerkom: “De Stichting voelt zich door het positieve eindoordeel gesterkt. Het onderstreept te meer dat het handelen van Volkswagen tot dusver niet gerechtvaardigd kan worden. In de collectieve procedure die de Stichting namens Nederlandse gedupeerden tegen onder andere Volkswagen voert, zal de rechtbank in de loop van volgend jaar oordelen over de aansprakelijkheid van Volkswagen en de andere betrokken partijen. Het oordeel van het Europees Hof zal daar naar verwachting op een positieve manier aan bijdragen.”

Stichting Car Claim procedeert sinds 2018 tegen onder meer Volkswagen, Audi, Škoda, SEAT, importeur Pon, softwareleverancier Bosch en de officiële Volkswagen dealers. De inzet van deze procedure is de vaststelling dat de voornoemde partijen de belangen hebben geschonden van alle Nederlandse automobilisten die zijn getroffen door ‘Dieselgate’.

Met behulp van de collectieve actie van de Stichting kunnen Nederlandse automobilisten de door hen geleden schade straks op de verschillende gedaagden verhalen. Het is bovendien mogelijk dat automobilisten een positieve einduitspraak straks kunnen gebruiken om ontbinding van de door hen koopovereenkomst en terugbetaling van de koopprijs te vorderen.

Nieuwsbrief

Geregeld het laatste autonieuws
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Dealers & Garages

Bent u op zoek naar een dealer of garagebedrijf bij u in de buurt?

Bij ons vindt u ze overzichtelijk op een rij.

U kunt zoeken op provincie, plaatsnaam en/of bedrijfsnaam.

Dealer & Garage Gids

Autorijscholen

Bent u op zoek naar een autorijschool bij u in de buurt?

Bij ons vindt u ze overzichtelijk op een rij.

U kunt zoeken op provincie, plaatsnaam en/of bedrijfsnaam.

Autorijscholen Gids