Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
 
Auto Info - Opening zonnepark bovenop A9 Gaasperdammertunnel

Opening zonnepark bovenop A9 Gaasperdammertunnel

Opening zonnepark bovenop A9 Gaasperdammertunnel
07-12-2020 19:30 | Verkeer | auteur Redactie

AMSTERDAM - Maandagmiddag 7 december 2020 is met een ‘duurzame druk op de knop’ het zonnepark bovenop de Gaasperdammertunnel in werking gesteld. Ruim 5.000 zonnepanelen leveren vanaf nu stroom aan woningen in Amsterdam Zuidoost.

De tunnel is ook al voorzien van licht asfalt en daarmee streven aannemerscombinatie IXAS en Rijkswaterstaat gezamenlijk naar steeds verder verlagen van het energiegebruik. De zonnepanelen zijn geplaatst door SolarNRG in opdracht van aannemerscombinatie IXAS.

5246 zonnepanelen

De zonnepanelen bovenop de Gaasperdammertunnel zijn iets unieks. De engineering, het veilig werken, de techniek, de logistiek, alles moest hier samen komen voor een perfect eindresultaat. In totaal liggen er op een oppervlakte van 1,5 voetbalveld, 5.246 zonnepanelen die aangesloten zijn met 30 km aan bekabeling", aldus Harjit Singh, Marketingcoördinator bij SolarNRG.

Groene stroom uit omgeving

Simon Jan Groenveld, projectleider zonnepark bij IXAS: "De zonnepanelen vullen het dak aan het uiteinde van de tunnel. Dit is een plek die geen onderdeel uitmaakt van het park en aan het zicht is onttrokken. Een ideale plaats dus om ze te plaatsen. De panelen leveren twee GigaWattuur per jaar, hiermee kun je ruim 600 huishoudens tegelijkertijd van elektriciteit voorzien. Ze zijn direct aangesloten op het stroomnetwerk van de woonwijk die aan de noordkant van de tunnel ligt. De mensen die hier wonen, krijgen dus groene stroom direct uit de omgeving."

"Het zonnepark is een duidelijk voorbeeld dat goede samenwerking leidt tot goede oplossingen. Met elkaar hebben we een duurzame oplossing gevonden, die ook nog eens mooi is ingepast in de omgeving", weet Joop van der Velden, technische manager A9 Gaasperdammerweg bij Rijkswaterstaat.

Park op het dak

Naast zonnepanelen komt er ook een groot park op het dak van Gaasperdammertunnel. Dit park verbindt de wijken Bijlmermeer en Gaasperdam met elkaar. Wijken die eerst gescheiden werden door de snelweg A9. Het ontwerp voor de inrichting van het park is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente Amsterdam en betrokken bewoners. Het park moet eind 2021 klaar zijn.

A9 Gaasperdammertunnel

De Gaasperdammertunnel is met 3 km de langste landtunnel van Nederland. De tunnel maakt onderdeel uit van de wegverbreding A9 Holendrecht-Diemen (Gaasperdammerweg). De tunnel bestaat uit vijf tunnelbuizen met in totaal elf rijstroken, waaronder een wisselstrook, en heeft als enige Rijkstunnel in Nederland op- en afritten halverwege de tunnel. Vier tunnelbuizen zijn inmiddels open. De wisselstrook voor in de spits volgt in 2026, zodra ook de uitbreiding van de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht is afgerond.

In de tunnel ligt lichtgekleurd asfalt. Het witte grind in het asfalt reflecteert de verlichting in de tunnel waardoor de ledverlichting minder fel hoeft te branden. Het project A9 Holendrecht-Diemen is een van de projecten van de weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA).

Nieuwsbrief

Geregeld het laatste autonieuws
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Dealers & Garages

Bent u op zoek naar een dealer of garagebedrijf bij u in de buurt?

Bij ons vindt u ze overzichtelijk op een rij.

U kunt zoeken op provincie, plaatsnaam en/of bedrijfsnaam.

Dealer & Garage Gids

Autorijscholen

Bent u op zoek naar een autorijschool bij u in de buurt?

Bij ons vindt u ze overzichtelijk op een rij.

U kunt zoeken op provincie, plaatsnaam en/of bedrijfsnaam.

Autorijscholen Gids