Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
 
Auto Info - 'Consument ziet waterstofauto als duurzaam alternatief'

'Consument ziet waterstofauto als duurzaam alternatief'

'Consument ziet waterstofauto als duurzaam alternatief'
17-11-2020 09:40 | Brandstof | auteur Redactie

DEN HAAG - De waterstofauto wordt gezien als een interessant alternatief voor benzine- en elektrische auto's. Dit blijkt uit een grootschalig kwalitatief onderzoek, uitgevoerd door de Koninklijke Nederlandsche Automobiel Club (KNAC) en BOVAG. Van het ondervraagde algemene publiek blijkt 47 procent bereid tot 10 minuten om te rijden om waterstof te kunnen tanken. Moet er langer dan 20 minuten worden gereden, dan haakt men af, zo blijkt onder meer.

Het onderzoek is uitgevoerd onder KNAC-leden, leaserijders en het algemene publiek. Met name het feit dat waterstofauto's geen gebruik maken van een groot en zwaar accupakket, zoals in batterij-elektrische auto's, noemt 80 procent van het algemene publiek als belangrijk voordeel. Andere pluspunten van waterstofauto's die worden genoemd zijn: geen CO2-uitstoot en geen luchtverontreiniging. Vooral de KNAC-leden zien de grotere actieradius van waterstofauto's en het sneller kunnen tanken ten opzichte batterij-elektrische auto's als een belangrijk voordeel. De impact van de accu op het milieu blijkt onder de respondenten een gedeelde zorg.

Het gebrek aan waterstoftankstations en de hoge aanschafprijs van waterstofauto's zien alle drie categorieën van ondervraagden als een belangrijk nadeel. Het argument dat waterstof minder groen zou zijn dan vaak wordt beweerd wordt ook door KNAC-leden genoemd. Een deel van het algemene publiek en de leaserijders zet vraagtekens bij de veiligheid van waterstof omdat het explosief is. Opvallend is dat dit aspect van veiligheid bij de KNAC-leden niet speelt.In het onderzoek is onder meer de vraag gesteld wie zich als eerste in een waterstofauto ziet rijden. Onder de automobilisten met een eigen auto scoren de KNAC leden (16 procent) het hoogst. Onder de groep leaserijders scoren de werknemers met een leaseauto van de werkgever het hoogst (29 procent). Zij geven aan vaker bereid te zijn om langer te rijden naar een waterstoftankstation. Ongeveer 8 procent van deze leaserijders is zelfs bereid om een half uur te rijden naar het dichtstbijzijnde tankstation.

Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met BOVAG, met als doel de interesses en de verwachtingen van de consumenten inzake waterstofauto's in kaart te brengen. Zowel het kennisniveau, de diverse opinies als de onderliggende gedachten en argumenten komen door dit kwalitatieve onderzoek in beeld.

In een reactie op de resultaten laat de KNAC weten verheugd te zijn met de inzichten die het onderzoek biedt, niet eerder namelijk is er een grootschalig kwalitatief onderzoek onder consumenten uitgevoerd. De KNAC gaat alle inzichten actief delen met de relevante partijen en zal hierbij ook steeds het perspectief van de consument onder de aandacht brengen.

BOVAG vindt de opgedane inzichten nuttig en zal die delen met leden en stakeholders. Het is duidelijk dat waterstof nog een lange weg heeft te gaan, maar dat het wel een aandrijving met potentie is.

Het onderzoek heeft gebruik gemaakt van de onderzoeks- en dialoogtechnologie van CircleLytics en is in twee fasen uitgevoerd. In de eerste ronde gaven de respondenten antwoord op een aantal gesloten en open vragen. Door middel van de dialoogtechnologie zijn belangrijke topics en meningen uit de toelichtingen op de open vragen gefilterd. In de tweede ronde werd de respondenten gevraagd op deze resultaten te reageren. De technologie filtert de meningen met het meeste draagvlak uit. Deze methode geeft de respondenten veel vrijheid om aan te geven wat volgens hen de belangrijke onderwerpen zijn. De uitkomsten van ronde 1 van het onderzoek zijn gebaseerd op 1.275 respondenten, waarvan 500 KNAC leden, 500 algemeen publiek en 275 leaserijders. Aan ronde 2 deden 400 man algemeen publiek mee, 380 KNAC-leden en 200 leaserijders. 

Nieuwsbrief

Geregeld het laatste autonieuws
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Featured video

Wie is er sneller?!

missing-image
Topman autofabrikant Volvo Cars 'geïrriteerd' over chiptekorten
23-07-2021 | Volvo
GÖTEBORG - De topman van autobouwer Volvo Cars is "geïrriteerd" over het we...
missing-image
Digitale wereldpremière: Audi toont RS Q e-tron voor de Dakar Rally
23-07-2021 | Audi
LEUSDEN - Bijna een jaar na het oorspronkelijke concept idee is Audi Sport gestart met het testen va...
missing-image
Nieuwe benzine- en dieselauto's minder vaak gekocht
23-07-2021 | Cijfers
BRUSSEL - Het aandeel nieuw verkochte Europese auto’s dat rijdt op een fossiele brandstof...
missing-image
Daling voertuigdiefstal zet door
23-07-2021 | Criminaliteit
VEENDAM - De in 2020 ingezette daling zet stevig door. In het eerste halfjaar van 2021 zijn er ...
missing-image
Autoconcern Daimler trekt 40 miljard uit voor elektrisch rijden
22-07-2021 | Branche
STUTTGART - Het Duitse autoconcern Daimler, moederbedrijf van Mercedes-Benz, trekt dit decenniu...
missing-image
Verdachte diefstal politieauto Roosendaal aangehouden
22-07-2021 | Criminaliteit
ROOSENDAAL - De 32-jarige man uit Roosendaal die ervan verdacht wordt afgelopen vrijdag tijdens zijn...
missing-image
Hyundai boekt veel meer winst dankzij verkoop sportwagens
22-07-2021 | Hyundai
SEOUL - Hyundai heeft het afgelopen kwartaal veel meer winst geboekt dan in dezelfde periode vo...
missing-image
Dode in auto Vlijmen, twee verdachten opgepakt
21-07-2021 | Criminaliteit
VLIJMEN - De man die woensdagmorgen aan de Wilhelminastraat in Vlijmen dood in een au...
missing-image
Cel voor Vlijmenaar die vrouw van fiets trok en in auto probeerde te duwen
21-07-2021 | Overtredingen
'S-HERTOGENBOSCH - De rechtbank Oost-Brabant heeft een 45-jarige man uit Vlijmen veroordeel...
missing-image
Tien maanden cel voor automobilist die agent zwaar mishandelde tijdens controle A12
21-07-2021 | Overtredingen
ARNHEM - De rechtbank veroordeelt een 49-jarige man uit Duitsland tot tien maanden gevange...